Категории
0

Ноември е месец, в който се налага да се засилим с повече хранителни вещества, за да поддържаме имунната си система и да се предпазим от простуди и вируси.

Затова е добре да знаем кои храни са подходящи за консумация през този период и как да ги комбинираме в здравословен и вкусен режим.

Ето няколко примера за храни, които да консумираме през Ноември:

- Ябълки: Тези плодове са богати на антиоксиданти, фибри, витамин C и други полезни съставки, които подпомагат храносмилането, регулират кръвното налягане и намаляват риска от различни заболявания. Ябълките могат да се ядат сурови, печени, като компот или джем, или да се добавят към салати и десерти.
- Броколи: Това е едно от най-здравословните зеленчуци, което съдържа много витамин C, фолиева киселина, калций, желязо и други минерали. Броколито има антибактериално и противовъзпалително действие, стимулира имунната система и предпазва от рак. Броколито може да се готви на пара, да се запича във фурна, да се приготвя като крем-супа или да се комбинира с други зеленчуци и месо.
- Орехи: Тези ядки са изключително хранителни и енергийни, тъй като съдържат много белтъчини, мастни киселини, фибри, магнезий, цинк и витамин Е. Орехите подобряват функцията на мозъка, поддържат здравето на сърцето и кожата, и помагат за регулирането на теглото. Орехите могат да се консумират като закуска, да се добавят към овесена каша или мюсли, или да се използват за приготвяне на песто или сладкиши.
- Картофи: Тези кореноплодни зеленчуци са източник на комплексни въглехидрати, които осигуряват дълготрайна наситеност и енергия. Картофите също така имат високо съдържание на калий, фосфор, витамин C и B6. Картофите подпомагат работата на нервната система, укрепват костите и зъбите, и спомагат за изхвърлянето на токсините от организма. Картофите могат да се варят, печат, пюрират или да се приготвят като гратен или пай.
- Червено цвекло: Това е един от най-цветните и апетитни зеленчуци, който има множество ползи за здравето. Червеното цвекло е богато на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, манган и нитрати. Червеното цвекло подобрява кръвообращението, намалява кръвното налягане, подпомага детоксикацията на черния дроб и увеличава издръжливостта при физическа активност. Червеното цвекло може да се яде сурово, варено, мариновано или да се смесва с йогурт или сирене.

Източник: Екипът на Минамарт