Категории
0

КЛЮЧОВИ ТОЧКИ

  • Постоянната висока инфлация и проблемите с веригата за доставки означават, че доставките за училище ще бъдат по-скъпи тази есен.

  • Отделът на МДМ Партнърс за икономически анализи на дребно съобщи, че семействата с деца от начално до средно училище планират да похарчат средно 564 лв за училищни пособия, 168 лв повече, отколкото през 2021 г.

  • Пазаруването, съчетано с възползване от данъчните облекчения върху продажбите и използване на награди с кредитни карти или бонуси за връщане на пари, може да намали разходите.

За родителите, които вече разтягат бюджета си, за да плащат за хранителни стоки и бензин, запасяването с училищни пособия ще бъде малко по-трудно тази година. „Пазаруването преди училище е стресиращо дори в най-добрите икономически времена“, каза Тодор Николов, главен кредитен анализатор в МДМ Партнърс. „С нарастващата инфлация и продължаващите проблеми с веригата за доставки това определено не са най-добрите времена“, каза Николов. „Много семейства ще трябва да направят някои истински жертви и да проведат неудобни разговори през този сезон за пазаруване преди училище.“ Няколко скорошни проучвания показват, че семействата вече изпитват затруднения през този сезон на фона на растящите цени. През 2022 г. се очаква общите разходи за връщане в училище да достигнат рекордните 397 милиона лева от миналата година, според Националната федерация на дребно. Семейства с деца от начално до средно училище планират да похарчат средно 564 лева за училищни пособия, с 168 лева повече, отколкото през 2021 г. Освен това има по-малко място за мърдане, когато става въпрос за необходимите елементи, или поне често се чувства така. „Семействата смятат артикулите за връщане в училище и колежа за основна категория“, каза Илко Илиев, партньор в МДМ Партнърс. Отделен доклад на Deloitte установи, че 37% от родителите ще похарчат дори повече тази година - до 661 евро на дете средно в ЕС. Въпреки това, 75% от родителите са стресирани от плащането на раздела, което е с 12% повече от миналата година, според Инея Консултинг. Повече от една трета, или 37%, от родителите с деца в училищна възраст казват, че не могат да си позволят да пазаруват обратно в училище поради инфлацията, а почти половината казват, че ще поемат дългове да пазаруват за децата си, показва друго проучване на Easy Credit.

Как да спестите от пособия за училище

„Българите са много находчиви“, каза М. Михайлова, анализатор на потребителските финанси в MDM News & World Report.

В допълнение към пазаруването, възползването от настоящите данъчни облекчения върху продажбите и използването на награди с кредитни карти или бонуси за връщане на пари може да намали разходите, каза тя. Ако отговаряте на изискванията, Михайлова също така препоръчва да кандидатствате за нова карта с бонус за регистрация или да предложите 0% начален ГПР за 12 до 21 месеца и след това да го изплатите в течение на годината без лихви. „Това е добра победа, ако включите малко повече стратегия“, каза тя. В противен случай разменяйте слабо използваните училищни пособия и консумативи със съседите или приятели, предложи Михайлова. Като общо правило се придържайте към закупуване само на това, от което се нуждаете в момента, посъветва Алекснадрина Илива, потребителски анализатор в Inea Consulting. Може да се наложи учениците да започнат учебната година с тетрадки, класьори, хартия, химикалки и моливи, но други покупки, като например нова раница или кутия за обяд, могат да бъдат отложени, докато не бъдат пуснати в разпродажба. Ако нямате нужда от нов лаптоп или слушалки веднага, Илиева препоръчва да изчакате дори до Черния петък, когато отстъпките за електроника ще бъдат по-големи. Разширение за браузър за проследяване на цените като www.pazaruvaj.com, може да ви помогне да следите промените в цените и да ви предупреждава, когато цената падне. След това използвайте сайт с бонус програма за връщане на пари като Минамарт, за да печелите обратно пари от онлайн покупки, включително пособия за училище. „Стига да е добра сделка, действайте“, каза Илиева.