Категории
0

Успехът има едно правило: съгласуваност, „justesse“, както казваме на френски. Докато композирате нов аромат, може да почувствате, че е наистина креативен, но успехът е невъзможно да се предвиди. Baccarat Rouge 540 беше творческо сътрудничество с кристалната къща Baccarat, за да отпразнува своята 250-та годишнина.

Кратко интервю с Francis Kurkdjian:

Имах картбланш да уловя духа на кристалната къща в един аромат. Създаването на емблематичния червен кристал Baccarat ме ръководеше през целия ми творчески път. Исках да преведа усещането за яркост и плътността на кристала, за да създам съвременен аромат с името и аромата си, почти авангарден, който да отразява същността на Baccarat и да тласне марката в бъдещето. Ароматът не беше за последните 250 години, а за честване на предстоящите 250!

Какво означава числото 540?

Кристалът се получава чрез взаимодействието на три компонента: минерали, огън и майсторство. Мощно и отличаващо се, името Baccarat Rouge 540 предизвиква метаморфозата на прозрачен кристал, смесен с 24-каратов златен прах, доведен до сливане при 540 градуса по Целзий, което създава светещ ален вид. Бутилката на Baccarat Rouge 540 extrait de parfum всъщност отразява този ален нюанс.

Можете ли да обясните накратко неговия състав и какво го прави толкова специален?

Композицията е ясна, докато обонятелното му "семейство" е доста авангардно. Исках този аромат да предаде кодовете на нашата ера. Сладостта беше първото нещо, което трябва да имате. Въпреки това спрях да използвам всички суровини заедно, които бяха използвани предварително - така че започнах от празна страница в този момент.

Ароматът е моята интерпретация на три присъщи компонента на кристала: минерален дъх, дъх на огън и дъх на майсторство. Сякаш човешките ръце разговаряха с магията на природата. Като истинска алхимия на сетивата, неговият графичен, силно кондензиран обонятелен подпис доставя флорални, кехлибарени и дървесни нотки. Въздушни аспекти на жасмин и интензивно сияен шафран носят минералните нотки на амбра и дървесните, леко подправени тонове на червен кедър.

Ароматът е много съвременен, но в него има усещане за вечност. Следата му е уникална, устойчива и разпознаваема сред всеки друг аромат. Той е абстрактен. Не става въпрос само за цветя или кехлибар. Съставките изчезват, за да оставят само своята следа, с впечатляващ обем.

По-общо, какво прави един добър парфюм? Как измисляте аромати? Кои са вашите любими аромати, които сте създали и любим, който не е подписан от Francis Kurkdjian?

Страхотният аромат не мирише добре; мирише красиво. Това е една стъпка по-далеч от добрия аромат, с артистичност и чувства. И страхотен аромат възниква от една велика история. Необходима е добра техника, за да постигнете идеята си, но самата идея не е достатъчна. Ароматът трябва да има отличителен обонятелен подпис и в същото време да се разпространява. Често сравнявам изкуството на парфюмерията с пързалянето с кънки. При кънки получавате една оценка за техника и друга за артистичност. Трябва и двете, за да сте отлични, точно както в парфюмерията. От друга страна, добрият аромат е запомнящ се, има силен подпис и издържа дълго. Това може да изглежда лесно, но всъщност е най-трудното за постигане.

Винаги подхождам към творенията си по същия начин. Когато създавам нов аромат, първо се фокусирам върху общо усещане. Опитвам се да си представя крайния образ на аромата и винаги започвам с името. Името обобщава това, което искам да кажа с моя парфюм, историята, която искам да разкажа, моето вдъхновение. Това е като заглавие на книга, помага ми да се ориентирам по моя творчески път. Думите са изключително важни за мен. След това започвам да пиша формулата. Моят творчески процес никога не се ръководи от суровини. Те са части от пъзела, но аз се фокусирам върху цялостния аромат.

Има две фази за създаване на парфюм: първата е период на размисъл и създаване на името и насоките за аромата. След това по време на втората фаза започвам състава и прекарвам време в лабораторията, за да създам формулата.

Като признание за приноса му към света на парфюмерията, той получава наградата Франсоа Коти за цялостно творчество през 2001 г. на 33 години. А през 2008 г. френското правителство му присъжда титлата „Chevalier des Arts et des Lettres“, една от най-високите в страната.

Източник: mirrorspectator.com