Категории
0
 

След празниците по Коледа и Нова Година, шансовете са вашето тяло да не е във върховата си плажна форма. Ако сте се насладили на коледни бисквитки, пържолки, баничка, сърмички и други празнични вкусотии, можете спокойно да кажете, че се нуждаете от нулиране. Добрата новина е, че не се налага да прибягвате до екстремна диета или часове упражнения. Тялото ви е издръжливо и знае как да се лекува. Ето няколко начина, по които да му помогнем по пътя.

Пийте топла вода с лимон

Започнете деня си с топла лимонена вода, пийте през целия ден. Топлата вода с лимон алкализира тялото ви, ускорява метаболизма и ограничава апетита. Не може да се подчертае достатъчно колко е важна хидратацията през този период – консумацията на достатъчно вода е от съществено значение, за да подпомогне черния дроб и бъбреците да филтрират токсини. Опитайте се да отпивате топъл зелен чай преди и след хранене, за да поддържате метаболизма и храносмилателния огън силен. Българският мурсалски чай е също чудесен избор, тъй като облекчава храносмилателните проблеми като подуване, газове, запек, киселини в стомаха и дори раздразнени черва. Тази, красива билка е типична за родопския край и е известна с множеството си лечебни качества.

Съсредоточете се върху растителна храна

Въпреки че може да се изкушите да ядете малко храна след празничното преяждане, по-важно е да се съсредоточите върху подхранващата здравословна храна. Мислете за плодове, зеленчуци и растителни протеини. Туршиите също са добра алтернатива, богати на витамини и минерали, както и подпомагат бактериите на стомаха да образуват благоприятна за храносмилането среда. Но и тук без прекаляване моля, защото в голямо количество маринованите и солените продукти покачват киселинността на организма.

Периодично гладуване

Периодичното гладуване е лесен начин да си увеличите скоростта на метаболизма, без да се чувствате лишени от храна. Яжте последното си хранене не по-късно от 19:00 ч. Сутрин опитайте вкусна чаша кафе със малко захар вместо закуска. Кафето ще ви засити, докато метаболизма ще работи на бързи обороти. Именно в това гладно състояние, тялото ви е способно да изгаря мазнините като гориво. До обед ще сте гладували повече от16ч., което ще доведе до пълно възстановяване на храносмилателната ви система.

Коремни масажи с натурално масло

Масажи пи посока на часовниковата стрелка подпомагат придвижването на храната и облекчават газовете. Вземете масло за тяло и си направете масаж.

Физически упражнения

Тук, разбира се всичко зависи от вас. Упражненията идват под много форми. Но ако нямате членство в близкия фитнес, не се притеснявайте. Ходене около 30 мин на ден или качване на няколко етажи стълби е стъпка в правилната посока. Аз лично препоръчвам, да си подсигурите чифт гири, да ги оставите до леглото, и сутрин и вечер да правите по няколко вдигания. Веднага ще усетите прилив на енергия. Упражненията раздвижват кръвта и лимфната система, а това е естествения начин на организма да се прочисти от натрупани токсини.

Яжте с намерение

Храненето с намерение е моят върховен съвет, за да се избегнат чувствата на съжаление, които следва след обилно хранене. Не забравяйте да избягвате млечни десерти и закуски, които обикновено не бихте яли. Съпротивете се на инстинкта за сладки и известно калорични храни, тогава няма да ви се налага диетите надупчени с "вина" през януари.
Яжте с благодарност и намерение и обичайте храната, която се влива във вашето тяло. Не е нужно да нулираме, за да започнем отново по следващите празници. Погрижете се за вашето тяло с намерението за здравословно хранене и себелюбие.

Автор: Мина Михайлова