Категории
0

Когато се сетя за Юни аз си представям сладки узрели кайсии, горски плодове, свежи салати и прясна риба.

Плодове

Кайсии Този слънчев плод е богат на керотин, и допринасят за естествения ни летен тен J. Кайсиите са антидиоксант, богати на фибри, калий, витамин А и витамин С. Едно от най-ценните вещества в тях е пектинът (желиращо вещество}. Той е причина, плодовете не само да приготвят вкусен мармалад, но и да се ползват за детоксикация, тъй като пектинът извежда вредните вещества от организма. Избирайте добре узрели плодове, леко меки плодове с наситен портокалов цвят. Приготвени на сок, кайсиите са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата. Освен кайсиите през Юни несъмнени лидери са  всички горски плодове - череши, ягоди, малини, касис, цариградско грозде, черници. Наслаждавайте им се докато ги има свежи, в края на юни вече презряват.

Зеленчуци

Дойдоха най-накрая и всички пресни зеленчуци, за които толкова много си мечтаехме през зимата. Разнообразието през Юни на пресни зелени зеленчуци е омайващо. Използвайте въображението си да приготвите така любимите на българина салати от: пресен лук и чесън, аспержи, къдраво зеле, моркови, краставици, домати, цикория, зелен фасул, зелен боб, зелени салатки, салата рокет, салата рукола, спанак, лападтиквички, ранни картофи, коприва, пресен грах, репички.

Риба

През юни ще намерите пресен кефал, червен снапър, лаврак, ципура, морски език, треска, риба меч, сардини, риба тон. Прясната риба се разбира добре по хрилете и очите. Избирайте риби, с добър външен вид, бистри очи, розови до ярко червени хриле, еластично месо, твърди люспи. Обърнете и внимание на корема, не трябва да е подут, това е признак на болести. Аз лично се интересувам дали рибата произхожда от място с възобновяващи се ресурси и закупувам риба само от легитимни търговци. Пожелавам Ви, опияняващ от свежи вкусове и аромати месец Юни и до скоро! Мина Михайлова [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]