Категории
0

Сезонни храни през Май

Най-накрая дочакахме пролетта и първите пресни и наистина вкусни плодове и зеленчуци. Менюто става все по цветно, като Майката Природа ни дава хранителните вещества от които се нуждаем след зимата. Сезонните плодове и зеленчуци са пълни с витамини и минерали, а те зареждат по ефективен и пълноценен начин нашето тяло. Също така когато са в сезон плодовете и зеленчуците са не само по вкусни, а и по изгодни. Сега е момента да се консервират или замразят големи количества за по късно през годината. Предлагам ви списък с плодове и зеленчуци в България и чужбина, които са в сезон през Май.

Ананас

Бели Аспержи

Аспержите съдържат много ценни хранителни вещества, като витамин С, витамин Е и витамини от група В. Те също така съдържат аспарагинова киселина (оттук и името), която стимулира бъбреците и действа като диуретик. Също так аспержите се считат за пробиотик. Комбинират се добре с риба, като супа, салата или киш.

 

 

Джанки или зелени сливи

Зелени, сочни и хрупкави джанките са чудесни за охлаждане в горещ ден. Достатъчно големи в края на май, ще можем да им се радваме само за месец докато зреят. Някои домакини ги използват в ястия за кисел вкус, могат да се съхранят на туршия.

Зелен лук

Зелена салата, маруля

Зелен чесън

Кайсии

Репички

Розови, пиперливи и толкова добро за вас! Репичките са тайно оръжие срещу гъбички и бактерии, особено в червата. В допълнение, репички имат само 16 калории на 100 грама, така че те са изключително нискокалорични. Давайте и изяжте няколко порции! Вкусни са сурови в салата или на парче пълнозърнест хляб.

Рубарб

Спанак

Направете като Попай Моряка и редовно интегрирайте спанака в диетата си. Тъмното листно зелено е пълно с фибри, минерали и антиоксиданти. Тъй като спанакът осигурява много фолати (145 mcg на 100 g), той е особено важна храна за бременни жени. Прекрасен е на хрупкава салата с ябълки, орехи, сушени червени боровинки и фета. Спанакът също може да захрани и вашия шейк.

Целина

Череши

Ягоди

Какво ли е по-вкусно от сочните ягоди? Ароматните плодове са натоварени с много важни хранителни вещества: ягодите дават точки с витамин С, фибри и гъвкавост. Можете да ги похапнете, да се насладите на тях в зърнените храни на сутринта или да си направите сладко с тях. Или просто можете да ги нарежете на салата с аспержи. Тази комбинация е особено вкусна. Благодаря ви, че прочетохте статията. Приятно зареждане с енергия!