Категории
0
Не винаги е възможно да си набавим прясно уловена риба. Купуването на замразена риба е добра алтернатива, като се има в предвид, че рибата от комерсиален улов се обработва и замразява веднага след нейния улов на самия кораб фабрика. Това гарантира нейното качество и понякога е по–добър вариант от размразената или дълго стояла на витрината риба. Но как се готви замразена риба? Сигурна съм, че много домакини като мен отбягват замразената риба по простата причина, че незнаят как да я приготвят. Готвенето на риба директно извадена от фризера, я прави буквално мокра бъркотия с гумена консистенция. Но, за радост има технологии, които избягват точно това, и благодарение на тях щу си приготвяме вкусна риба всеки път. Тук предлагам 2 варианта за готвене, които според мен са най–удачни.
  1. Готвене на замразена риба след внимателно размразяване:
Размразете рибата в хладилник за няколко часа или под течаща студена вода (без опаковката) за 5-8 мин. Отцедете, подсолете леко и ичакайте няколко минути. Подсушете с кухненска хартия или чиста кърпа. Рибата трябва да е възможно най–суха преди готвене. Пригответе по желаният метод, като прясна риба.
  1. Готвене директно от фризера:
В този случай рибата отделя много вода в процеса на готвене. Тук рискът е, че рибата ще се вари вместо пече или пържи, както и че ще се сготви неравномерно. Затова директно от фризера слагайте само риба, която ще варите, задушавате или печете във фурна. В никакъв случай пържене и печене на скара. Ако все пак сте притиснати от времето следвайте следните стъпки: Отсранете опаковката и измийте обилно с вода рибата, за да се премахне леда върху нея. Попийте рибата с домакинска хартия или чиста кърпа. Намажете рибата с масло, олио или марината и гответе. Убедете се, че рибата е сготвена равномерно. Времето за това е различно спрямо вида, размера и температурата на замразяване. Готовата риба е мека, дели се на парченца и сокът й е прозрачен. Можете спокойно да пържите дълбоко без предварително размразяване, риба и морски продукти обозначени на опаковката за директно пържене във фритюрник. Например такива са панирани кръгчета калмари, рибени пръсчета, панирани рибени хапки, малки рибки като цаца и други полуфабрикати. Пожелавам ви винаги вкусна риба и добър апетит! от магазин Минамарт, Мина Михайлова