Категории
0
След като брането за тази година на орехи вече завърши идва ред на тяхното правилно съхранение. Една от причините ореховите ядки да се развалят лесно, е че те както всички други ядки са с високо съдържание на мазнини, което ги прави податливи на гранясване. Гранясването е дума, която описва развалянето и лошият мирис на растителни и животински масла. Държи се на достъпа на въздух или по-точно кислород до мазнините, което ги окислява и разваля вкусовите им качества. Гранясали храни не трябва да се консумират защото са загубили витамините си и могат потенциално да развият токсични вещества. Друга причина за лесното разваляне на ореховите ядки е, че съдържат много вода, което ги прави лесно податливи на мухлясване. Има няколко форми под които ще намерите орехите на пазара и по магазините - цели зрели орехи, насипни зрели ядки, пакетирани зрели ядки, зелени орехи и млечни ядки.
  • Зелените орехи и млечните орехови ядки са с много високо съдържание на вода, което ги прави изключително нетрайни. Консумирайте ги веднага или бързичко ги направете на сладко или ликьор от зелени орехи.
  • Ако сте набрали или закупили по големи количества, съхранявайте орехите цели. Целите зрели орехи се съхраняват обелени на сухо, проветриво и тъмно място. Най добре е да са в мрежа или дишащ чувал. Така съхранени ще изкарат до следващата година. Удобството е, че от време на време ще си счуквате само необходимото количество.
  • Фабрично пакетираните орехови ядки имат обикновено срок на годност от 3 до 6 месеца, в зависимост от начина на пакетиране – вакуумна опаковка, използване на газ който измества кислорода, предварително третиране и др. Моля, четете старателно опаковките и съхранявайте според инструкциите. Веднъж отворите ли пакета, орехите трябва да се консумират бързо или да се съхранят по начина описан по долу.
  • Насипни орехови ядки е добре да се съхраняват прибрани в плътен найлонов плик на сухо и тъмно място, така те могат да се съхраняват в продължение на около 3 месеца, без това да се отрази на вкусовите им качества. За по-продължителен период от време е препоръчително да ги съхранявате в железни, стъклени или глинени съдове с плътен капак, който да спира достъпа на въздух.
  • Най-добре се съхраняват орехови ядки във фризер в найлонов плик или херметически затварящ се съд. Дълбоко замразените ядки съхраняват антиоксидантните си свойства и свежестта си за повече от 8 месеца.
Онлайн магазин за хранителни стоки minamart.eu Ви пожелава приятно похапване на орехчета и прекрасен ден. Мина Михайлова