Категории
0
Внимателно подбрахме набор от гурме продукти, произведени главно от испански местни производители, базирани в град Авила, средновековен град, разположен в сърцето на Испания. Този регион е добре известен с разнообразието си от сушени меса, сирена и вина благодарение на идеалните климатични условия, предлагани от планините Гредос и околните долини. Подобно на долината Тиетар, известна още като "Андалусия де Авила", уникална паша за добитък. КАК ДА ИДЕНТИФИЦИРАТЕ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ИБЕРИЙСКИ ПРОДУКТИ? Класификацията на шунката в Испания се дава от диетата и породата на прасето. В зависимост от породата прасета разграничаваме иберийска шунка, която идва от иберийски прасета, и бяла шунка, която идва от бели прасета. Класификация по порода:
  • Хамон 100% иберико (100% иберийска шунка): Произхожда от прасе, родено от 100% иберийски родители, регистрирани в книгата на породата.
  • Хамон 50-75% иберико (50-75% иберийска шунка): кръстосване на иберийски прасета с различен процент иберийска порода.
Класификация по хранене:
  • Jamón ibérico de bellota (хранено основно с жълъд): От 100% чисти прасета иберико, хранени с диета от жълъди по време на Монтанера.
  • Jamón ibérico cebo de campo (иберийски cebo de campo): свободно отглеждани и хранени само с диета от зърнени храни.
  • Jamón ibérico de cebo (иберийски cebo): свине, отглеждани комерсиално, хранени с диета от зърнени храни.
Идентификационните етикети на тези продукти са:
  1. Черен етикет, за 100% хранен с иберийски жълъд.
  2. Червен етикет, 50%-75% хранен с иберийски жълъд.
  3. Зелен етикет, 50%-75% иберийски cebo de campo.
  4. Бял етикет, за иберийския cebo.
КАК ДА КОНСУМИРАМЕ И СЪХРАНЯВАМЕ ПОДОБНИ ПРОДУКТИ? За най-добри резултати, просто отворете опаковката поне 30 минути преди хранене. Веднъж отворени, испанките шункови меса могат да се съхраняват във вашия хладилник, в контейнер или в оригиналната опаковка - просто не забравяйте да ги покриете! Ако можете да устоите да изядете всичко наведнъж, уведомете ни! ;) Нарязаните продукти издържат около две седмици, а по гелми парчета над 1000 гр – няколко месеца. Продуктът не се разваля, а по-скоро се развива, променяйки цвета и текстурата си. Препоръчваме температура в хладилника между 4 и 10 градуса по Целзий, продуктът може да се съхранява неотворен до 1 година.