Категории
0

Ако искате да направите добро кафе у дома, трябва да овладеете някои основни бариста техники. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да приготвяте перфектната чаша всеки път.

1. Изберете пресни, висококачествени кафени зърна. Качеството на вашето кафе на зърна ще повлияе на вкуса и аромата на вашата напитка. Потърсете зърна, които са изпечени в рамките на една седмица след покупката, и ги съхранявайте в херметически затворен контейнер, далеч от светлина, топлина и влага.
2. Смелете зърната си точно преди варенето. Смилането на вашите зърна излага повече повърхност на водата, което извлича повече вкус и аромат. Смляното кафе обаче също губи свежест по-бързо от целите зърна, така че е най-добре да смилате само толкова, колкото ви е необходимо за всяко варене. Използвайте мелничка за мелене за постоянен и равномерен размер на смилане и регулирайте едрината според вашия метод на варене или машина.
3. Използвайте филтрирана вода и правилната температура. Водата, която използвате за варене, ще повлияе на вкуса на вашето кафе, така че е важно да използвате филтрирана или пречистена вода, която не съдържа хлор и други примеси. Идеалната температура за приготвяне на кафе е между 195°F и 205°F (90°C и 96°C). Ако нямате термометър, можете да сварите водата и след това да я оставите да престои около 30 секунди, преди да я излеете върху почвата.
4. Измерете внимателно съотношенията кафе и вода. Количеството кафе и вода, които използвате, ще определи силата и вкуса на вашата напитка. Общото правило е да използвате 1 до 2 супени лъжици кафе на 6 унции или 180 мл вода, но можете да коригирате това съотношение според вашите предпочитания. Можете да използвате цифрова везна или мерителна лъжица, за да измерите точно кафето и водата си.
5. Използвайте правилния метод и време за варене. Има много различни начини за приготвяне на кафе, като накапване, изливане, френска преса, AeroPress, студено варене и еспресо. Всеки метод има своите предимства и недостатъци и изисква различни техники и оборудване. Трябва да експериментирате с различни методи и да намерите този, който отговаря на вашия вкус и начин на живот. Времето за приготвяне също ще варира в зависимост от метода, но най-общо казано, трябва да се стремите към 3 до 5 минути за повечето методи, с изключение на еспресото, което отнема само 20 до 30 секунди.