Категории
0

Надявам се, че тази седмица ще се насладите на експерименти с боядисването на яйцата за Великден. Една от любимите ми техники е боядисването с естествени бои. Тяхната направа е много лесна и забавна.

Ако никога не сте боядисвали яйца с натурални съставки, определено предлагам да опитате няколко от тях. Червено зеле, авокадо и яйцата оцветени от куркума са мои любими! Кой да знае, че кожите от авокадо стават червени???

Вие използвайте въображението си и опитайте някои оцветяващи храни , които имате под ръка. Може просто да се изненадате!

Съставките, които ще ви трябват (това са използваните от мен):
Оцет или кисел продукт.
 Боровинки - багрят от светло пурпурно до цвят на синя слива, колкото по-дълго се накисват яйцата.
Куркума - яйцата се превръщат от светложълто до наситено жълто, колкото по-дълго накисват.
Кафе - ще ви даде страхотни тъмно кафяви яйца!
Авокадо - този цвят е изумителен! Яйцата ще се боядисат като червено оранжаво на сьомга, просто прекрасно!
 Червено зеле - колкото по-дълго се накисват, толкова по-ярко сини стават яйцата.
Зелен чай - дава от светло жълто-зелено до по-дълбоко зелено-кафяв цвят.
Червено цвекло - може да използвате и консервирано. Нюанси от розово до тъмно розово, колкото по-дълго се накисват яйцата.
 Люспи от Червен лук - яйцата ще се украсят в изгорял оранжево-жълт цвят.

Инструкциите са малко по-различни за всеки вид съставка, така че ето списък на използваните методи.

Инструкции за зеленчуци и плодове:

Сварете зеленчуците или плодовете в 4 чаши вода за 20 минути или докато се сварят, добие се багрило. Отварата се оставя да се охлади и да се прецежда. Добавете 4 супени лъжици оцет към сместа заедно с твърдо сварени яйца. Охладете и оставете яйцата да се накиснат, докато достигнат желания цвят.

Кафе и чай:

Пригответе 4 чаши силно кафе или чай охладете и добавете 4 супени лъжици оцет. Прибавете твърдо сварени яйца. Охладете и оставете яйцата да се накиснат, докато достигнат желания цвят.

Подправки:

Загрейте 4 чаши вода и добавете 4 супени лъжици от подправките и 4 супени лъжици оцет. Охлажда се и се добавят твърдо сварени яйца. Охладете и оставете яйцата да се накиснат, докато достигнат желания цвят.

Тези яйца са просто Чудесни !!!

Забавна идея е да оставите яйцата да се накисват на различни интервали и да видите как се променят цветовете. Направете ги за 1 час, 2 часа, 3 часа и т.н. Ще получите някои страхотни нюанси!

Пожелавам Ви приятно боядисване и изкарване на празника.

От рецептите на Мина Михайлова