Категории
0
“Борбата за последната миля: Изпревари останалите доставчици - или си събирай багажа”. М. Михайлов, собственик на онлайн магазин Минамарт

И това е, към което търговците на дребно и организациите за доставка трябва да се ориентират - СЕГА.

С промените в потребителското поведение и изисквания в комбинация с електронната търговия битките трансформират веригите за търговия на дребно драстично. Трябва да има съответните промени в логистиката и възможностите за доставка или вътрешно, или чрез екосистема на партньори, които да позиционират търговците на дребно, за да спечелят последната миля (до вратата на клиента). Проучихме 11 000 потребители от 10 държави, за да разберем формите на тенденциите в електронната търговия доставната индустрия. Това, което открихме, го прави ясно: бързата и безплатна доставка е тук, за да остане.
  • Осемдесет и шест процента от анкетираните споделят, че безплатната доставка е важна при вземането на решение от къде да пазаруват онлайн.
  • Близо половината от анкетираните казват, че по-вероятно е да пазаруват онлайн от Вас, ако доставяте същия ден, като опция.
Потребителите не само искат скорост, когато става въпрос за техните доставки, но в резултат, те се държат по различен начин. Бързата и безплатна доставка вече влияе, като един от най-важните показатели за търговците на дребно, включително лоялност на клиентите, дял на портфейла, размера на кошницата и най-важното: растеж. Това доведе до надпревара към върха, която търсят търговците, за да спечелят предимство чрез създаване на по-бързи предложения. Но разбира се, докато предлагането на бърза, безплатна доставка е критично важно, в същото време е трудно и скъпо, и това води компаниите за електронна търговия да преминат към модел на продажби на трети страни, което коренно прекроява икономика на локализация на запасите.  Чрез разпределяне на цената на инвентара на между трети страни, те могат да се съсредоточат върху изграждането на инфраструктурата за местни инвентаризации, което от своя страна позволява бързо и безплатна доставка от по-близки местни центрове за изпълнение, което прави тези доставки далеч по-рентабилни. Това измести състезанието за електронна търговия към господството на последната миля. В същото време търговците на дребно са отговорни чрез предоставяне на съществуващата им инфраструктура за да позиционират инвентара близо до потребителя.  Водени от пет основни тенденции, търговците на дребно прекрояват веригите за доставка за единно търговско бъдеще, което:
  • повишава точността на инвентара;
  • оптимизира изпълнението чрез разпределени поръчки на управление;
  • позволява изпълнение от малки, градски пространства;
  • използва автоматизация за преструктуриране на икономиката на изпълнение; и
  • използва Big Data и изкуствен интелект за оптимизиране на инвентара.
Тъй като тези тенденции променят веригите за доставка и където се намира инвентара, въпросът става: как най-добре ще бъдат използвани тези нови възможности да доставя нови и диференцирани преживявания при доставка? Докато търговците на дребно бързо трансформират своите мрежи, които да се конкурират с електронната търговия, традиционни доставчиците са реагирали бавно. Търговците на дребно, които са инвестирали в позиционирането на своите стоки, сега  търсят възможности за скоростна доставка и споделяне на разходите партнирайки си с нови доставчици, които се възползват от тези инвестиции. Това излага логистичните организации на риск от загуба на бизнес от търговци на дребно, които вместо това се обръщат към стартиращи компании с нови технологии, както и на техните собствени решения, за да се реши предизвикателството от последната миля, но обикновено на по-висока цена.  Просто казано, въпрос на оцеляване е, че доставчиците действат сега, за да избегнат загубата на ценен пазарен дял за нови участници, като се приемат три ключови препоръки:
  • локализирайте складовете за доставка;
  • постигнете възможности за непрекъсната доставка с динамично маршрутизиране; и
  • предефиниране на тяхната роля в екосистемата.
Добрата новина е, че установените пощенски и логистични организации на пратки са в най-добра позиция, тъй като предлагат голяма част от новите решения, които търговците на дребно търсят - и се възползвайте от това невероятна възможност за растеж. Поради съществуващата плътност и локалната инфраструктура тези организации се нуждаят само от “пробив на кода” за динамично маршрутизиране и диспечерско използване на съществуващите ресурси за доставка, за да отговорят на изискванията за по-бърза доставка и по-голяма гъвкавост на потребителите, като същевременно предложат по-ниски общи разходи за търговците на дребно. Динамичното маршрутизиране се различава от дефиниция за традиционния маршрут, като се фокусира върху това как най-добре да се включи неизвестно търсене на вече съществуващи маршрути през текущия ден. Възможностите за непрекъсната доставка биха активирали присвояването на нова дейност към маршрута - динамично, като по този начин би се подобрила ефективността, в сравнение с нуждата да се изпрати отделен шофьор и автомобил. Тази възможност се изисква от новите партньор за доставка от търговците на дребно, за да позволят нови клиентски преживявания като доставка за същия ден, гарантирани прозорци за доставка и уговорки, промяна на местоположението на доставката и други.  Като се фокусират върху това да се направи предлагането от последната миля безпрепятствено и динамично, логистичните организации имат възможност да спечелят последната миля и да предефинират тяхната роля в екосистемата за доставка, с която да се конкурират услугите за доставка при търсенето на скорост и гъвкавост. По същия начин търговците на дребно първо трябва да положат единната основа за търговия, за да се възползват от новата скорост и гъвкавост от техните партньори.  Браво, присъединяването към състезанието до върха ще създава забележителен растеж и основа за устойчив успех. И обратното, ако това не се случи, това ще направи търговците на дребно и логистичните организации, по-малко адаптирани към пазара и потенциално ще ги изхвърли извън бизнеса. Изборът наистина е толкова контрастен. Превод от: Логистикс Мениджмънт ‘09.2020 и доработка: Михаил Михайлов, МДМ Партнърс ООД