Какво тревожи купувачите на хранителни стоки онлайн и какви мерки предприема Минамарт, за да го елиминира

– Мога ли да вярвам, че плодовете и зеленчуците са в превъзходно състояние?
– Мога ли да се доверя на качеството на прясното им месо?
– Мога ли да се доверя, че продуктите не са застояли?
– Дали ще са доставени продуктите в подходящ хладилен режим?
– Шофьорът ще бъде ли навреме?
– Цените по високи ли са ако поръчам онлайн?

Както се вижда повечето от притесненията са свързани с качеството и свежестта на продуктите. Всъщност, от купувачи, които никога не са купували онлайн храни, почти всички казват, че това е така, защото обичат да подбират пресни продукти за себе си.

Ние в Минамарт желаем клиентите да се чувстват комфортно при поръчка от нашия магазин и сме предложили практики, които адресират тези опасения. При нас има прозрачност на операцията и всеки може да провери на сайта как се случват нещата. Също сме отворили няколко канала за обратна връзка (детрак система за проследяване „на живо“ на поръчките, фейсбук страница, туитър и други социални медии, коментари на нашата страница, емейл, мобилна апликация Минамарт, телефони за връзка с оператор).

Наличието на физически магазин ни дава предимство, тъй като клиентите вече знаят нас и нашата марка, но също така сме помислили и за допълнения към онлайн магазина. А именно:

„Ако Аз не бих го купил, не бих го избрал за Вас!“

✓ Гарантираме, че винаги избираме най-добрите възможни продукти за Вашата поръчка: най-пресните зеленчуци, най-твърдият плод, най-доброто месо. Обучаваме персонала как да избира и оценява продукцията и месото за качество и свежест. В случай, че клиентът е недоволен от доставения продукт, ще го заменим при първата възможност, или ще компенсираме цената на продукта, от който клиентът не е бил удовлетворен.
✓ Пресните продукти се вземат от доставчика непосредствено преди доставката. Това гарантира винаги пресни плодове, зеленчуци, риба и меса. Доставят се със специално обурудван ван, портативен фризер и хладилни чанти.
✓ Подробно описание онлайн на всеки продукт, произход, производител, грамаж.
✓ Всички продукти се съхраняват при конкретните условия на съхранение специфицирани за продукта. При онлайн продажба на продуктите отново им се проверяват сроковете на годност, външният вид и качеството.
✓ Детрак системата за проследяване на поръчката, се задейства веднага след като се обработи тя. Клиента може да проследи онлайн по подаден линк кога ще пристигне точно шофьора на адреса.
✓ Обратна връзка с оператор и шофьор. Поясняване на поръчката.
✓ Бележки към поръчката за специални изисквания, количества, предпочитания.
✓ Познати марки и избрани продукти, които гарантират качество.
✓ Цените във физическия магазин са еднакви с цените на онлайн магазина. Преимуществото на онлайн магазина е, че там клиента може да намери повече промоции и да използва купони за намаления както и безплатна доставка.
✓ Познат персонал, винаги усмихнат и готов да услужи.
Ако нещо не върви по план, уверяваме нашите клиенти, че съществува процес за решаване на проблема и те няма да бъдат оставени в беда.

Ролята на онлайн коментарите при решението за покупка

Пълнени яйца или „Яйца Девил“

Бъди първия коментирал “Какво тревожи купувачите на хранителни стоки онлайн и какви мерки предприема Минамарт, за да го елиминира”

(няма да се показва)

"" бе добавен към списъка с желани