Категории
0
  1. Поддържайте организирани килера, шкафовете и хладилника.
Преди да отидете в магазина, без никаква идея какво да купите, е добре да се подготвите малко. Така ще си спестите догадките и разхвърляното неефективно пазарене. Организираното складиране на хранителни продукти помага да знаете точно от какво се нуждаете всяка седмица – и от какво не. Опитайте се да разпределите рафтове на килера, шкафовете и хладилника за специфични видове храни. Например консервите отиват на един рафт, докато зърнените храни и варивата отиват на друг, продуктите за печива на друг и т.н. Можете да поставите надписи, така че всички в семейството да се придържат към настройката. Когато ясно виждате с какво разполагате в момента, е много по-лесно да направите списък или пък да пазарувате в онлайн магазин за хранителни стоки. 2. Започнете пазаруването с разглеждане на рафтовете и хладилника. Не влизайте в интернет за идеи и рецепти, без да сте погледнали в собствените си (вече подредени) рафтове и хладилник. За да направите подходящ план за хранене, вижте какво имате под ръка и какво трябва да изядете, за да не се развали. Имате половин килограм кайма, на която срока изтича? Планирайте да приготвите пълнени чушки! Тиквички, които просто лежат и ще се развалят? Нека да са вдъхновение за вечеря с пържени вегетариански кюфтета. Изразходването на това , което имате и пазаренето само на допълнителните продукти, не само ще ви спести пари, но и ще намалите ненужното изхвърляне на храна. 3. Направете план. След като сте определили съставките, които искате да използвате през следващата седмица, можете да започнете да отбелязвате ястията за вашето семейство. В допълнение към пазаруването на задължителните продукти, проверете брошурите на близкия магазин (или онлайн такъв), за да видите какви промоции предлагат. Добрата цена на свинско филе или разпродажбата на макарони може да служи като основа за вечеря. За максимална ефективност може дори да експериментирате с планирането на закуски и обеди.
  1. Направете списък за пазар.
След като сте направили план - меню за ястията от седмицата, е време да направите основния си списък от продукти. За да останете допълнително фокусирани, докато пазарувате, може дори да подредите списъка си според подредбата на магазина, който възнамерявате да посетите, с артикули, групирани по секции на магазина. След това се старайте да се придържате към него! Добра идея е да заделите редовно време за планиране на меню и съответно – пазарене за идната седмица. В зависимост от големината на семейството ви, това може да отнеме от половин до 1 час. Можете да следите плановете чрез мобилни апликации, дъска за писане или лист хартия.
  1. Вземайте в предвид цена за килограм.
Никой не иска да плаща за хранителни стоки повече, отколкото е необходимо, но понякога ориентирането в стелажи затрупани с продукти е объркващо. Когато е възможно, обърнете внимание в какви грамажи се продават стоките и колко ще е цената за килограм. Това ще ви помогне да направите информиран избор и да определите колко получавате за парите си. Най-лесно се получава с пазарене онлайн. Там всичко е нагледно и може лесно да се ориентирате. Преимущество е, че не ви се налага да бързате, не сте стресирани или уморени. Можете да закупите само това, което ви трябва, без да се разсейвате със стоки на промоция, които не искате и в повечето случаи са абсолютно ненужни.
  1. Купувайте на едро (избирателно).
Повечето продукти се предлагат и в големи икономични или фамилни опаковки, а в някой магазини има и отстъпки за количество. Тези по-големи разфасовки, разбира се, са особено подходящи за големи семейства. Така може да се разтегли семейния бюджет още малко. Но внимавайте! Пазаренето на едро не винаги е най-икономичният избор. Бъдете предпазливи да купувате на едро продукти, които можете да използвате само по-малко в даден момент като билки, подправки, добавки и сосове. По същия начин купувайте само големи количества от онези продукти, за които имате място и знаете, че ще използвате преди да им изтече срока на годност.
  1. Не вземайте малки деца с вас.
Всички обичаме децата си и времето прекарано с тях, но те със сигурност не улесняват пазаруването на хранителни стоки. Когато се опитвате да се съсредоточите върху продажните цени или колко килограма картофи ви трябват, последното нещо, което искате, е да ви прекъсват непрекъснато или да отговаряте на сто въпроса „защо?“. Облекчете товара си, когато е възможно, като направите пазаруването на хранителни стоки самостоятелно събитие. Попитайте приятел/ка с деца дали можете да се сменяте да гледате децата по време на пазаруване или да ходите до магазина само в момент когато съпругът или партньорът ви могат да останат вкъщи с децата. Така ще имате по-ясно съзнание, като вземате всички малки решения, които пазаруването за голямо семейство изисква. Ако все пак трябва да вземете деца в магазина, опитайте да им дадете подходящи за възрастта „работни места“. Например накарайте по-големите деца да отидат на лов за артикули от вашия списък или да сравняват цени. А по малките, помолете да забележат десет неща, които са червени, или да преброят колко зелени зеленчуци виждат.
  1. Пазарувайте онлайн хранителни продукти.
Все повече хора използват този начин на пазарене, който решава много проблеми. Така проблемът с гледането на децата и мъкненето на тежки торби изцяло отпада. Спестявате си пътя до магазините, горивото, паркирането, времето, импулсивното пазарене, тъпченето в магазина и висенето по опашки. След покупка от определена сума повечето фирми доставят безплатно, както и ще ви донесат пакетираните продукти до входа или вратата. Вижте възможности тук.
  1. Наемете Личен Купувач.
Това е напоследък нашумяла услуга по света, при която пращате Личния купувач вместо вас в определен магазин. Той или тя ви спестява грижата по пазаренето, като ви доставя продуктите до вас. Ако ще трябва да плащате на гледачка, да карате дълги разстояния, да вземате такси или да излизате от работа, този вариант е много подходящ. Можете да използвате за град Варна единствените в България, които предлагат услугата – Минамарт Personal Shopper. Вижте условията на услугата тук.
  1. Пазарете, когато не е час пик.
Няма такова нещо като бързо пазарене, когато магазинът е пълен до тавана в събота сутринта. За да спестите време, избягвайте тълпите и дългите опашки, като изберете да пазарувате по-малко натоварено време. Вечерите и делничните сутрини обикновено са умен избор.
  1. Дръжте торбички за многократна употреба в колата.
И накрая, направете нещо за планетата, като държите многократни торбички за хранителни стоки под ръка в колата. По този начин винаги ще сте подготвени за пазаруване и няма да завършите с планина от пластмаса всеки път. Екипът на Минамарт Ви пожелава приятно пазаруване!