Категории
0

Ако търсите някои ефективни и безопасни почистващи химикали за вашата кухня, може да искате да прочетете тази публикация в блога. Ще споделя с вас някои от най-добрите продукти, които съм пробвал и тествал, и как да ги използвате правилно, за да запазите кухнята си искряща и чиста от микроби.

Първо, нека поговорим за повърхностите, които трябва да се почистват редовно в кухнята. Те включват плотовете, мивката, печката, фурната, микровълновата, хладилника и шкафовете. Всяка от тези повърхности може да изисква различни видове почистващи химикали в зависимост от материала, нивото на замърсяване и честотата на употреба.

Например, за плотове, изработени от гранит или мрамор, трябва да избягвате използването на киселинни или абразивни почистващи препарати, които могат да повредят естествения камък. Вместо това трябва да използвате мек разтвор на сапун и вода или специално формулиран почистващ препарат за камъни, който може да защити и полира повърхността. За плотове, изработени от ламинат или дърво, можете да използвате многофункционален почистващ препарат, който може да отстрани мазнини и петна, без да оставя никакви остатъци.

За мивката трябва да използвате дезинфектант за почистване, който може да убие бактериите и микробите, които могат да се натрупат от остатъците от храна и мръсните съдове. Можете също да използвате тампон за почистване или четка, за да изтъркате всички упорити петна или отлагания. За мивки от неръждаема стомана можете да използвате разтвор на оцет и вода, за да възстановите блясъка и да премахнете всякакви водни петна.

За печката трябва да използвате обезмаслител, който може да пресече мазнината и маслото, които могат да се пръскат при готвене. Можете също да използвате стъргалка или бръснарско ножче, за да отстраните всяка загоряла храна или остатъци. За керамични или стъклени котлони трябва да използвате неабразивен почистващ препарат, който може нежно да отстрани всякакви замърсявания, без да надраска повърхността.

За фурната трябва да използвате препарат за почистване на фурни, който може да разтвори запечената мазнина и храната вътре. Трябва внимателно да следвате инструкциите на етикета на продукта и да носите ръкавици и предпазни очила, когато го използвате. Трябва също така да проветрявате добре района и да избягвате вдишването на изпаренията. Като алтернатива можете да използвате естествен метод за почистване на фурната със сода за хляб и оцет.

За микровълновата трябва да използвате подходяща за микровълнова купа, пълна с вода и лимонов сок или оцет. Трябва да го загреете за няколко минути, докато заври и запари вътрешността на микровълновата. След това трябва да избършете вътрешността с влажна кърпа или гъба, за да премахнете остатъците от храна или петна.

За хладилника трябва да използвате мек почистващ препарат и воден разтвор за почистване на рафтовете, чекмеджетата и отделенията на вратите. Трябва също така да премахнете всички хранителни продукти с изтекъл срок на годност или развалени храни и да избършете всички разливи или течове. За упорити петна или миризми можете да използвате сода за хляб или активен въглен, за да ги абсорбирате.

За шкафовете трябва да използвате почистващ препарат за дърво, който може да подхрани и предпази дървото от прах и влага. Трябва също така да почистите всички паяжини или мръсотия от ъглите и ръбовете.

Източник: Екипа на Минаклийн