Категории
0
Почти половината от населението на САЩ се наслаждава на чаена напитка всеки ден. Най-често срещаните видове кофеинови чайове са черен, зелен и улонг и популярността на всеки вид варира географски. В САЩ консумацията на черен чай далеч надвишава другите два вида чай. За разлика от тях, в Азия зеленият чай е по-разпространеният сорт; в Южен Китай чаят улонг оглавява класациите. Черен, зелен и улонг чай се приготвят от едно и също растение. Уникалните вкусови профили за всеки от тези чайове се дължат на разликите в начина, по който се обработват листата на растението Camellia sinensis. Билковите чайове обаче не се правят от едно и също растение. Тези чайове са продукти от корени, листа, цветове и други компоненти от различни растения. Лайка и мента са два популярни билкови чая. Лайка се прави от цветовете на растението, а мента от листата на мента.
Кофеин и хранителни вещества, открити в чая
Черният, зеленият и улонг чай съдържат кофеин. Черният чай съдържа повече кофеин от зеления чай. Съдържанието на кофеин обаче също е свързано с процеса на варене. Колкото по-дълго се накисва чаят, толкова по-голямо е съдържанието на кофеин. Чайовете с кофеин обикновено съдържат по-малко кофеин от кафето:
  • Една чаша кафе от 8 унции съдържа около 95 милиграма кофеин.
  • Равно количество черен чай има около 48 милиграма.
  • В чаша зелен чай има само 29 милиграма.
  • Oolong осигурява около 38 милиграма кофеин на чаша
  • Безкофеиновият черен, зелен, улонг чай съдържат много малки количества кофеин.
  • Много билкови чайове не съдържат кофеин.
  • Както кофеиновите, така и билковите чайове могат да осигурят много малки количества минерали като калий, фосфор, магнезий, натрий, мед и цинк. Действителното количество варира в зависимост от възрастта и условията на отглеждане на чаеното растение. Например, има само около 5 милиграма калций в една чаша билков чай, като лайка. Чаят също е източник на флуор, но количеството му може да варира в зависимост от вида и количеството вода, което се използва за приготвянето му.
Предполагаеми ползи за здравето на чая
Естествени вещества, наречени полифеноли, се намират както в кофеиновите, така и в билковите чайове. Тези вещества са антиоксиданти, съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от определени хронични заболявания. При обработката част от полифенолите в чая се унищожават. По този начин чаените на прах, безкофеиновите чайове и бутилираните чаени напитки може да не предлагат същите ползи за здравето. Освен това изследванията показват, че зелените чайове предлагат по-голям антиоксидантен ефект в сравнение с повечето други сортове.
Управление на теглото
Въпреки че журито все още не е на място, някои проучвания показват, че кофеинът и катехините, вид полифенол, в чая могат да помогнат при загуба на тегло. Изглежда, че зелените чайове без кофеин не са дали същите резултати. Въпреки че изследването на зеления чай с кофеин изглежда обещаващо, все още има много въпроси без отговор. Освен това резултатите са минимални – само един до два килограма допълнителна загуба на тегло. Също така трябва да се отбележи, че липсват изследвания в подкрепа на широката гама от продукти за билков чай, рекламирани за отслабване и те могат да бъдат вредни в зависимост от техните съставки.
Здраве на сърцето
Пиещите чай може да помагат за поддържането на сърцата си здрави. Някои изследвания показват намален риск от сърдечни заболявания при хора, които пият редовно зелен или черен чай; въпреки че констатациите са смесени по отношение на ефекта на чая върху понижаването на холестерола и кръвното налягане.
Диабет
Изследванията, свързани с диабета, са по-малко ясни. Някои проучвания показват, че катехините в зеления чай могат да помогнат за поддържане на кръвната захар под контрол, намалявайки риска от развитие на диабет тип 2. Тези констатации обаче се основават главно на практики в други страни и не се повтарят в клинични проучвания. Изследователите също така оценяват дали билковите чайове от мента и лайка имат роля за предотвратяване на диабет. Необходими са повече изследвания за количеството чай и вида чай, особено след като някои от резултатите включват чай под формата на добавка вместо напитка.
Рак
Въпреки че онлайн има много информация за чая като напитка за борба с рака, изследванията не са доказали, че консумацията на чай помага за намаляване на риска от рак. Някои проучвания показват, че пиещите чай имат по-нисък риск от някои видове рак, но други проучвания не подкрепят тези открития. Понастоящем не е известно дали пиенето на чай може да намали риска от рак.
Твърде много добро нещо: рискове за здравето от чая
Въпреки че има много хубави неща в консумацията на чай, прекаляването с него може да изложи здравето ви на риск. Един риск е претоварването с кофеин. Големи количества кофеин може да доведе до нервност, безпокойство и може да наруши съня ви. Някои хора могат също да получат редки изпражнения и други стомашно-чревни проблеми. Гадене, коремна болка, киселини, виене на свят и мускулна болка също са възможни странични ефекти от консумацията на твърде много кофеин. Може също да взаимодейства с определени лекарства и да увеличи ефектите на кофеина в тялото. Общият дневен прием на кофеин от всички източници не трябва да надвишава 400 милиграма. Хубава чаша чай Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определят всичките му ползи, чаят може да бъде част от модела на здравословно хранене. За най-мощния пунш накиснете собствения си чай и внимавайте как е подсладен, за да ограничите източниците на добавени захари.
Източник: Barbara Gordon, RDN, LD, www.eatright.org