Категории
0

Гмуркането е невероятно изживяване, което ви позволява да разгледате подводния свят и да се насладите на красотата и разнообразието на морската флора и фауна. Но за да можете да се гмуркате безопасно и комфортно, трябва да знаете как да използвате правилно бутилката за гмуркане, която е основната част от вашето оборудване.

Бутилката за гмуркане е съд, който съдържа сгъстен въздух под високо налягане, който ви осигурява дихателна смес, докато сте под вода. Бутилката е свързана с регулатор, който регулира налягането на въздуха и ви позволява да дишате чрез уста или нос. Регулаторът има две части: първа степен, която е закрепена към бутилката и намалява налягането на въздуха от бутилката до по-ниско междинно налягане; и втора степен, която е закрепена към маркуч и намалява налягането на въздуха от първата степен до околното налягане под вода. Втората степен има и допълнителни функции, като измерване на оставащия въздух в бутилката, осигуряване на алтернативен източник на въздух за вас или ваш партньор по гмуркане, и освобождаване на излишния въздух при изплуване.
За да използвате бутилката за гмуркане правилно, трябва да спазвате следните кратки инструкции:
1. Преди гмуркането проверете състоянието на бутилката и регулатора. Уверете се, че бутилката е пълна с чист и сух въздух, че няма повреди или изтичания по бутилката или маркучите, че регулаторът работи правилно и че индикаторът за налягане показва реалното налягане в бутилката. Ако имате съмнения или проблеми, консултирайте се с квалифициран инструктор или техник по гмуркане.
2. Прикрепете бутилката към жилетката си за гмуркане, която ви помага да регулирате плаваемостта си под вода и на повърхността. Уверете се, че бутилката е здраво закрепена и че маркучите не са заплетени или огънати. Настройте жилетката си така, че да ви става удобно и да не ви притиска или ограничава движенията.
3. Преди да влезете във водата, направете пробен дъх от регулатора и усетете дали въздухът тече свободно и равномерно. Проверете индикатора за налягане и запомнете колко въздух имате в бутилката. Определете колко време можете да прекарате под вода в зависимост от дълбочината, температурата и вашата консумация на въздух. Никога не гмуркайте без партньор и не превишавайте пределите си.
4. Когато сте под вода, дишайте нормално и спокойно чрез регулатора. Не задържайте дъха си или не правете излишни усилия, защото това може да повиши риска от проблеми с декомпресията или избухването на белите дробове. Следете индикатора за налягане и не допускайте налягането да падне под 50 бара, което е минималното количество въздух, необходимо за безопасно изплуване. Ако изчерпате въздуха си или имате проблем с регулатора, използвайте алтернативния източник на въздух от партньора си или от лодки на повърхността и изплувайте спокойно към повърхността.
5. Когато изплувате, издухвайте въздух от устата си, за да освободите излишния въздух от белите дробове и да предотвратите "пръскането" им. Използвайте жилетката си за гмуркане, за да контролирате плаваемостта си и да не изплувате прекалено бързо. Спазвайте правилото за безопасна скорост на изплуване, което е 10 метра в минута или по-бавно. Спазвайте и задължителните спирания за декомпресия, ако сте гмуркали по-дълбоко или по-дълго от предвиденото.
6. След като излезете от водата, изключете бутилката си и освободете жилетката си от налягане. Това ще предотврати повреда на оборудването ви и ще ви помогне да се адаптирате към атмосферното налягане.
- Проверете дали имате някакви признаци на декомпресионна болест, като болка в ставите, кожни обриви, замаяност или затруднено дишане. Ако имате някои от тези симптоми, потърсете медицинска помощ незабавно.
- Проверете дали имате някакви наранявания или ухапвания от морски животни, като медузи, охлюви или раци. Ако имате такива, почистете раната с прясна вода и приложете антисептик или антибиотична маз. - Проверете дали имате някакви проблеми с ушите или носа, като запушеност, кървене или болка. Ако имате такива, изплакнете ушите или носа си с прясна вода или физиологичен разтвор.
- Проверете дали имате някакви проблеми с очите, като зачервяване, сухота или раздразнение. Ако имате такива, изплакнете очите си с прясна вода или изкуствени сълзи.
- Проверете дали имате някакви проблеми с хидратацията, като жажда, главоболие или умора. Ако имате такива, пийте достатъчно вода или изотонични напитки.
Приятно изживяване от Минамарт!